lauantai 10. joulukuuta 2016

7. Mitä meillä syödään?

Mössöjä väsätessä intouduin kertomaan teille, mitä Tuuli ja Kermis syövät heinän lisäksi. Väkirehumäärät eivät ole meillä kovinkaan suuret, ja pääosuus ruokinnasta koostuu heinästä. Meillä on käytössä vapaa heinä tyyppinen ratkaisu: hevosille on tarjolla viidestä eri ruokintapisteestä heinää siinä määrin, että se riittää kokopäiväisesti, mutta paalia tarhassa ei kuitenkaan ole. Astioina kaksi isoa heinäverkkoa - oikeasti taitavat olla jotain kuormaverkkoja tmv, joista viritetty heinäverkot, yksi isompi muovinen heinäastia, sekä kaksi pienempää heinäastiaa. Yöksi kummatkin hevoset saavat noin neljä kiloa heinää.

Kermiksen pöperöt

aamumössöt - toinen mössöämpäri - iltamössöt
Kermiksen päivittäinen väkirehuannos on jaettu kahteen osaan, aamumössöihin ja iltamössöihin. Aamuisin ruokavalio koostuu noin kahdesta desistä kauraa, kivennäisestä, sekä porkkanasta ja näkkileivästä. Iltaisin ukkeli saa noin kaksi ja puoli desiä kauraa, vajaa puoli desiä biotiinia, teelusikallisen valkosipulijauhetta, sekä porkkanaa ja silloin tällöin omenaa. Iltamössöt turvotetaan lämpimällä vedellä biotiinin takia. Kokopäiväinen kaura-annos Kermiksellä on siis noin puoli litraa, joka on koettu sille hyväksi. Suolaa Kermis saa sen omasta suolakivestä.

kaura - biotiini
Miksi Kermis sitten saa mitä syö? Biotiinia se saa ylläpitämään karvan, jouhien ja kavioiden kuntoa, sekä auttamaan harjan kasvussa. Annos on sopivaksi todettu - ensimmäisellä kokeillulla ja aavistuksen suuremmalla määrällä sen kaviot kasvoivat turhan rivakasti, johon määrän pienennys nykyiseen tehosi. Valkosipulia ukko saa talvisin kuuriluontoisesti, tarkoituksena pitää pöpöt poissa ja lisätä vastustuskykyä yleisesti ottaen. Tähän toki tehoaisi paremmin esimerkiksi valkosipulinkynsi, mutta jauhe on todettu paremmaksi ratkaisuksi meille. Kaurasta ukko saa energiaa, enkä sen paremmin osaa kyseisen rehun käyttöä perustella.

Tuulin mössöt

aamumössöt - iltamössöt
Tuulikin tämän hetkinen väkirehumäärä jaottuu pääosin iltaan. Aamuisin tamma saa lähinnä muodon vuoksi porkkanaa ja näkkileipää, jonka lisäksi aamumössöön on lisätty kivennäinen. Meidän kivennäistä ei ymmärtääkseni saa turvottaa, ja koska kummankin hevosen iltamössöt turvotetaan, on kivennäinen sijoitettu aamuruokiin. Iltaisin Tuulikki saa noin desin greenlinea, puoli desiä pellavarouhetta, puoli desiä biotiinia, teelusikan valkosipulijauhetta, sekä porkkanaa ja omenaa. Tuulille lisätään suolaa iltamössöihin - se lipittää suolakiveä järjettömiä määriä, jonka takia sitä ei voida pitää karsinassa.

pellava - greenline
Ja mihin Tuulin ruokinta perustuu? Tuulikki ei saa kauraa eläinlääkärin käskystä. Kaura korvattiin greenlinella ja pellavalla, jotka ovat sopineet tammalle hyvin. Biotiinia Tuuli saa kavioiden, jouhien ja karvan laadun ylläpitämiseen. Kermiksen tavoin valkosipulia syötetään kausiluontoisesti pöpöjä loitolla pitämään. Näiden lisänä Tuulikilla on likit-nuolukivi ylinmääräisenä herkkuna, ihan vain siitä syystä, että sillä on jotain lipitettävää öisin :D

kivennäinen - valkosipulijauhe
Ollaan yllä mainittujen lisäksi syötetty kummallekkin marstallin sinfonieta tarpeen vaatiessa. Tuulikille on todettu alkava puhkuri muutama vuosi takaperin, jonka takia sille tulee jaksoja, jolloin tamma yskii jonkin verran. Sinfonie on auttanut kyseiseen ongelmaan hyvin, jonka takia sitä ollaan syötetty aikoinaan jatkuvasti, nyt säännöllisen epäsäännöllisesti "säkki tyhjäksi" menetelmällä. Yskiminen on kuitenkin pysynyt poissa, jonka takia ei koeta tarpeelliseksi kyseisen rehun käyttöä tällä hetkellä. Kermikselle rehua syötettiin kokeilumielessä kun se meille tuli, kun ei siitä sille mitään haittaakaan ollut.

Kermis ja hienosti levitetyt heinät - Tuulikin likit
Siinä siis meidän hevosten ruokinta kaikessa yksinkertaisuudessaan! Ruokinta ja ruuan määrä on meidän hevosille sopivaksi kokeilujen kautta todettu - ei siis missään nimessä mikään yksi ehdoton oikea tapa ruokkia kaikkia hevosia, ne kun ovat kuitenkin kaikki yksilöitä erilaisin tarpeineen ja käyttötarkoituksineen.

HUOM! Blogissa on pystyssä POSTAUSKYSELY, jos siis haluat vaikuttaa blogin sisältöön tai muuten vaan tuoda mielipiteesi ilmoille, käy ihmeessä äänestämässä! Kyselyn löydät sivupalkista, heti esittelyn alta. Kiitän jo etukäteen kaikkia kyselyyn vastanneita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

○ Kommenttien valvonta käytössä, kommenttisi ilmestyy siis vasta kun olen hyväksynyt sen!
○ Pidäthän kommenttisi asiallisena!