torstai 14. joulukuuta 2017

21. Joulukalenterin 14. : Lempilettien ABC

Tässä luukussa luvassa mun lempilettejä häntään, harjaan ja otsatukkaan, sekä ohjeita niiden tekoon. Mulla on suosikkeja vaikka kuinka, ja rakastan letittämistä - tiivistin kuitenkin varsinaiset ohjeet kolmeen eri lettiin (yksi per letitettävä "alue") lähinnä mallina toimineen Tikon hermoja säästääkseni... Ukkeli osasi olla kuitenkin oikein mallikelpoisesti ainakin jonkin aikaa!

Innokas malli :D
Ennen letittämisen aloittamista, kannattaa harja ja häntä selvittää kunnolla. Takuista ei ole muuta kuin haittaa tässä hommassa, kuten saattaa sanomattakin arvata. Meillä toistaiseksi ainoana letitettävänä toimii Tiko, tosin Tuulin häntää tykkään letitellä. Tikolla kuitenkin pidemmät ja karheammat jouhet kuin mammalla, joten todennäköisyys että letit oikeasti pysyvät sen päässä on huomattavasti suurempi. Näistä kumpikaan ei tosin hommasta pahemmin välitä, kyllästyttää seistä pitkiä aikoja paikoillaan.

Ranskanletti

Aloitetaan peru ranskalaisesta - yksinkertainen ja moneen kertaan hyväksi todettu lettivaihtoehto. Ranskanletti on käytännöllinen esimerkiksi ratsastaessa, ja sen voi toteuttaa monella tavalla. Letin korkeutta kaulalla voi säädellä (itse teen letin mahd lähelle juurta), sen voi lopettaa "kesken" ja paksuharjaisimmilla sen voi tehdä vaikka molemmille puolille kaulaa. 


1. Erottele harjasta kolme suurinpiirtein yhtä paksua suortuvaa. Suortuvien paksuus määrää pitkälti letin tiheyden ja paksuuden - mitä paksummat suortuvat, sitä enemmän harjaa otat kerralla mukaan koko letin myötä.


2. Letitä alkuun "kerros" normaalisti (ulommaiset suortuvat vuoron perään keskimmäisen yli).


3. Erottele neljäs suortuvat jäljellä olevasta harjasta, ja yhdistä se säkää kohti ulommaisen suortuvan kanssa.


4. Tuo yhdistetyt suortuvat keskimmäisen suortuvan yli. Vedä keskimmäistä suortuvaa sivulle päin kaulan suuntaisesti. Keskimmäisen ja nyt päällimmäisen suortuvan "kohtaamis paikka" määrää, kuinka ylös letti tulee. Halutessaan tätä paikkaa voi muuttaa letin läpi, jolloin letin välimatka juuresta pitenee sitä myöden kun lettiä tulee lisää.


5. Vedä päätä lähin eli uloimmaksi jäänyt suortuva keskimmäisen "tuplasuortuvan" yli (samansuuntaisesti äskön vedetyn suortuvan kanssa) sivulle ja keskelle. Ota nyt ylimpänä olevaan suortuvaan toinen suortuva harjasta, ja jatka samaa rataa kunnes haluat lopettaa letin tai harja loppuu.


6. Päättele letti haluamallasi tavalla, kun se on mielestäsi sopivan pituinen. Lopputuloksen pitäisi näyttää suunnilleen tältä, toki eroja on aina letittäjän mukaan. Tässä letti päätelty letittämällä kolme suortuvaa normaalisti jonkin matkaa alaspäin, ja itse letti loppuu noin reilu puoleenväliin harjaa.

Kalanruotoletti

Tätä lettiä voi käyttää sekä otsatukkaan että häntään, ja jos tukkaa löytyy onnistuu myös keskelle kaulaa. Helppo mutta aavistuksen erikoisemman näköinen vaihtoehto!


 1. Jaa harja kahteen osaan.


2. Erota toisen osan yläulkoreunasta suortuva.


3. Vedä suortuva toisen osan sisäreunaan ja yhdistä se toiseen osaan.


4. Erota toisen puolen yläulkoreunasta suortuva, ja vedä se äskön toiselle puolelle yhdistetyn suortuvan yli toiselle puolelle. Jatka samaa rataa erottamalla yläulkoa suortuvan ja vetämällä se aina päinvastaiseen sivuun sitä ennen vedetyn suortuvan yli. Pyri erottamaan suortuvia mahdollisimman ylhäältä, jotta letti pysyy tasaisena.


5. Kun letti on valmis, kiinnitä se kumilenkillä/ponnarilla. Lopputuloksen tulisi näyttää suurinpiirtein tältä.

Karuselli letti

Hieman erikoisempi häntäletti. Ei niinkään käytännöllinen, mutta kivan näköinen!


1. Erota hännästä suortuva ja jaa se kolmeen osaan. Suortuva kannattaa erottaa hieman hännän "takaa" niin, ettei lähtökohtaa näy päällepäin. Letitä suortuvia ns. väärinpäin normaalisti - eli sen sijaan, että ulommainen tuotaisiin keskimmäisen suortuvan päälle, tuodaan se nyt keskimmäisen suortuvan alle.


2. Letitä yllä mainitulle tavalla kunnes letti taittuu nätisti sivuttain hännän näkyvälle osalle.


3. Erota hännästä suortuva, ja liitä se letin ylimpään suortuvaan. Jatka letittäen samoin kuin aiemminkin (keskimmäisen alle) hieman alaviistoon, liittäen aina ylimpään suortuvaan uuden suortuvan hännästä, kunnes letti yltää hännän toiseen sivuun asti.


 4. Letitä "normaalisti" (edelleen ali eikä yli) kunnes letitetty pätkä yltää hännän ympäri.


5. Käännä letitetty pätkä hännän ympäri, ja jatka letittämistä alaviistoon aina ylimpään suortuvaan uuden suortuvan liittämällä, samalla tavalla kuin aikaisemminkin.


6. Tee vielä yksi "kieppi" hännän ympäri. Keskeytä kolmas kerros noin hännän puoleen väliin.


7. Kun päättelet letin, letitä taas normaalisti kolmannen kerroksen keskikohdasta alaspäin. Kiinnitä letti ponnarilla/kumilenkillä.


8. Lopputuloksen pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä. Keskikohtia kannattaa hieman pöyhiä, jotta letti näyttäisi paremmalta!

Lyhyeesti ja ytimekkäästi muutamat mun perusleteistä! Teen kaikki letit vakiona suhteellisen tiukkaan, ja lopussa löysään niitä kunnolla, jotta ne eivät kiristä tai ärsytä hevosta. Etenkin harjaan tehdyt letit kannattaa löysätä kunnolle (muttei kuitenkaan liikaa etteivät aukea), jotta hevonen saa tarvittaessa päänsä alas ilman tukistamista! Alla vielä kuvia muutamista lettikokeiluista vuosien varrelta.

Karuselli + kalanruoto

Verkkoletti

Tämän nimeä en muista :D

2 kommenttia:

  1. Empäs olekaan ikinä aiemmin edes kuullutkaan tuollaisesta karuselli letistä! Hieno se kumminkin on, niinkun nämä kaikkikin! :) Pakko mainita, että tää lettien malliheppa on kyllä hieno!

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista

○ Kommenttien valvonta käytössä, kommenttisi ilmestyy siis vasta kun olen hyväksynyt sen!
○ Pidäthän kommenttisi asiallisena!